24 augustus, 2020

Cruciale onderhoudstips voor matrassen, bedtextiel en bedden
Van matras tot bedtextiel. Elk bed heeft regelmatig een volledige onderhoudsbeurt nodig. Op die manier verleng je niet alleen de levensduur van het bed, maar verbeter je ook het slaapcomfort ervan! Wij lijsten de belangrijkste onderhoudstips voor je op.

1. Het algemeen onderhoud van je bed

Een bed heeft onderhoud nodig. Waarom? Wel, ‘s nachts geven onze lichamen vocht en warmte af. Hierdoor wordt het bed, matras en textiel licht vochtig. Dit is dus een kweekbodem voor bacteriën, die we liever niet in ons bed hebben.

Laat daarom elke ochtend je dekbed open liggen zodat het bed terug op kamertemperatuur komt (idealiter is dit 18°C). Hierna is het tijd om je raam open te zetten en een heerlijk briesje door de kamer heen te jagen.

Het is aan te raden om het beddengoed wekelijks te wassen én dit minimaal op 60°C. Zo worden schimmels en ongedierte zoals huisstofmijt gedood. Ten slotte veeg je met een licht vochtige doek om de twee weken het bed schoon en stofzuig je het regelmatig.

Tip
: heb je een vlekje gevonden op je bed? Geen zorgen! Met een vochtige doek en een biologisch schoonmaakmiddel werk je het zo weg. Let op: gebruik hiervoor nooit een schuursponsje of andere schuurmiddelen.

2. Hoe onderhoud je de matras?

Een goed onderhouden matras kan zo’n 10 jaar meegaan. Dan is er ongeveer 30.000 uren op de matras geslapen! Indien je deze niet onderhoudt, keldert ook de duurzaamheid ervan en zal je sneller een nieuwe matras moeten kopen.

Maar wat kan je doen om de levensduur ervan te verlengen? Idealiter draai je 1 keer per week elke matras om, van boven naar onder en van hoofd- naar voeteinde. Zie je een lichte vervorming van de toplaag door de slaaphouding? Dat is normaal! Dit wijst niet op kwaliteitsverlies. Ook heel handig: een molton of matrasbeschermer. Zo voorkom je vocht op je matras.

3. Wat met onderhoud van dekbed en kussens?

Ook je dekbed en kussens hebben een bepaalde levensduur. Een hoofdkussen gaat gemiddeld 3 jaar mee en een dekbed vervang je best om de 10 jaar. Om de levensduur te verlengen zijn er tal van onderhoudstips.

Was af en toe je dekbed en kussens, hanteer hierbij de wasvoorschriften die je op het etiket vindt. Doe twee tennisballen bij je dekbed wanneer je hem wast of in de droogkast steekt. Hierdoor verliest je dekbed zijn luchtigheid niet!

Klop je dekbed en kussens vaak op en laat ze luchten. Om je slaaphygiëne te verbeteren kan je nog een moltonsloop rond je kussens doen. Deze zijn makkelijker én vaker te wassen.

   4. Hoe was je dekbedtextiel?

   Je dekbedovertrekken en kussens maken van je bed een geheel. Maar ook deze hebben regelmatig een grondige wasbeurt nodig. Zorg hierbij dat je machine niet op waterbesparing staat. Haal je textiel na de wasbeurt meteen uit de machine. Droog het binnenstebuiten en laat het hangen, zo droogt je was bijna kreukloos!

   Tip
   : kies bij je eerste twee wasbeurten voor de optie ‘extra spoelen’ of ‘extra hoog water’. Laat je textiel wel nooit in stil water liggen bijvoorbeeld bij handwas.   Laat je bijstaan door een specialist in slaapcomfort

   Wij maken bedden op maat met oog voor ieder detail. We geven graag advies over het onderhoud van onze bedden en matrassen, ook lang na aankoop. Contacteer ons via onderstaand formulier.